Antalya Kooperatifçilik Otobüsü Açılış Töreni Gerçekleştirildi

02 Mart 2020

Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesinin uygulama yüzü Kooperatifçilik Otobüsü Antalya’da.
 
Kooperatifçilik Otobüsü bir hafta boyunca kooperatifçilikle ilgili etkinlikler yapacak.
 
Kooperatifçilik Otobüsü Antalya’da ilk olarak Cumhuriyet meydanında konuşlandırıldı. İblib’den gelen şehitler ve Bahar Kalkanı harekatının başlaması nedeniyle halk oyunları ve mehter takımı dinletisinin iptal edildiği açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
 
Açılışta ilk olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın mesajı okundu. Bakan Pekcan’ın mesajında sabah saatlerinde Gürbulak Gümrük Müdürlüğü personelini taşıyan araca yapılan saldırı şiddetle kınandı. Mesajda ayrıca İdlib’te şehit olan askerlere rahmet ve ailelerine başsağlığı dilekleri iletildi. Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapıldı.
 
Ticaret Bakanlığı’nın “Birlikte Üretim, Birlikte Büyüme” hedefiyle  kooperatifçilik seferberliğini başlattığını ve bu doğrultuda bir taraftan kooperatifçiliğin çağın koşullarına uygun bir yapıya kavuşturmak için gerekli yasal ve kurumsal çalışmaları yürütürken, diğer taraftan yediden yetmişe tüm vatandaşlara kooperatifçiliği tanıtmak ve bu konuda ülke çapında bir farkındalık yaratmak adına çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Ticaret Bakanı Pekcan, “girişimcilerimizin Antalya’nın kooperatifçilikte de lider olması için samimiyetle çaba harcayacağına inanıyorum.” dedi.
 
Açılış konuşmaları Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri 6. Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural ile başladı. Tural konuşmasında Türkiye’de kredi ve kefalet kooperatiflerinin başarılarına değinerek, kooperatifçiliğin her ülke için bir zorunluluk olduğunu Ticaret Bakanlığı’nın kooperatifçiliğin tanıtılması ve geliştirilmesi adına başlattığı Kooperatifçilik Otobüsü projesinin ulusal ve küresel ölçekte rekabet gücü yüksek kooperatiflerin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
 
Ardından kürsüye gelen Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere de Bahar Kalkanı Harekatı’na tüm esnaf ve sanatkarlar camiası olarak desteklerini ifade etti. Dere, Kooperatifçilik Otobüsü Projesinin yeni nesillerin kooperatifçiliği tanımasında çok etkili olacağını belirterek Ticaret Bakanlığı’na Kooperatifçilik Otobüsü projesinde Antalya’ya da yer verildiği için teşekkür etti.
 
Açılışta konuşan Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, sözlerine İdlib şehitlerine rahmet dileyerek ve Bahar Kalkanı Harekatı için Türk Ordusu’na muzaffer olması temenninde bulundu.  “Ülkemizin dört bir yanında ocaklara ateş düşüren şehadet haberleri hepimizi derinden sarsıyor. Bütün ayrılıkları bırakıp kenetlenmemiz gerekiyor. Zaman, birliğimizi ve dirliğimizi koruma zamanı. Hepimiz ülkemize karşı sorumluyuz. Bize düşen birliğimizi korumak ve çalışmaktır. Şehitlerimiz, bu vatan için can verirken biz burada kavga edemeyiz. Onlar cephede ateş altındayken biz de cephe gerisinde birlik ve dayanışma içinde daha çok çalışmalı, daha fazla üretmeliyiz.” diyen Erkan, konuşmasının devamında Kooperatifçilik Otobüsünün Antalya Programı hakkında bilgi verdi.
 
Açılışta konuşan Antalya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz da konuşmasına şehitlerimize rahmet ve Bahar Kalkanı harekatına katılan askerlerimize başarı dileklerini ileterek başladı. Vali Yardımcısı Şaşmaz, Türkiye’de kooperatifçilik alanında yaşanan sorunları anlattı. Bu sorunların başında kooperatifçilik konusunda bilgi yetersizliğini geldiğini belirten Şaşmaz, Ticaret Bakanlığı’nın Kooperatifçilik Tanıtma ve Geliştirme Projesinin bu sorunu aşmak için çok yerinde bir proje olduğunu ifade etti.
 
Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen açılışa Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Antalya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz,  Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, TESKOMB 6. Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, Burdur ESOB Başkanı Metin Sipahi, Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk katıldı.
 
Açılış konuşmalarının ardından Cumhuriyet meydanında kurulan kooperatif stantları ziyaret edildi.
 
Kooperatif ziyaretlerinin ardından Antalya Ticaret Odası salonunda PTT E-Ticaret, Kooperatif girişimciliği ve Coğrafi İşaretler konularında eğitim ve bilgilendirici sunumlar gerçekleştirildi. Eğitim programının açılış konuşmaları Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir DENİZ, Antalya ESOB Başkanı Adlıhan DERE ve Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan tarafından yapıldı. Son olarak Rana Demirer tarafından Coğrafi İşaretlerin önemini anlatıldı.
 
Kooperatifçilik Otobüsü bir hafta boyunca Antalya’da girişimcilerden, öğrencilere, tarımsal üreticilerden üniversitelere kadar pek çok alanda etkinlik düzenleyecek.
 
Otobüs ile Antalya’ya gelen Ticaret Bakanlığı Uzmanları ve proje ekibi Antalya Ticaret ve Sanayi Odasında kadın ve genç girişimcilerle bir araya gelerek ortak çalışma alanları değerlendirilecek. Coğrafi işaretli ürünlerle ilgili bir toplantı gerçekleştirilecek.
 
Etkinliklere katılan kooperatiflere markalaşma, pazarlama ve e-ticaret eğitimleri verilecek.
 
Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesinde eğitim ve tanıtım programlarıyla Ticaret Bakanlığı’nı destekleyen Migros tarafından Tarımsal üretimin güçlü olduğu Finike, Kumluca ve Alanya ilçelerinde katılımcılara İyi Tarım Uygulamaları anlatılacak.
 
İlkokul, ortaokul ve liselerde tanıtım ve farkındalık yaratma amacıyla Habitat Derneği tarafından kodlama eğitimleri verilecek, tiyatro sergilenecek. Akdeniz Üniversitesi ve Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde de kooperatifçilik üzerine ilham veren hikayeler başlığı altında dünyada ve ülkemizde başarılı kooperatif örnekleri anlatılacak.