Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi

28 Ekim 2019

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgilendirme Toplantısı için Diyarbakır’da esnaflarla bir araya geldi.
 
Esnaf ve Sanatkarlar Bilgilendirme Toplantısı’na Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ekrem Karataş, Ticaret İl Müdürü Tuncay Baysülen, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine Bağlı 42 Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Diyarbakır’da bulunan Kredi Kefalet Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda esnaf katıldı.
 
Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan toplantının açılışında esnaf ve sanatkarlara hitap etti.
 
Konuşmasında Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün esnaflar için yaptığı çalışmalara değinen Erkan, kredi faiz oranlarının yüzde 7-8’lere indirildiğini, kredi limitlerinin 30 bin liradan, kişi başı 200 bin liraya, araç alımlarında 500 bin liraya çıkarıldığını söyledi. Kredi geri ödemelerinde vadelerin uzatıldığını da anlatan Erkan, yeni düzenlemelerin geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından ilan edildiğini hatırlatarak, 100 bine kadar olan kredilerde komisyonun kaldırıldığını, 100 bin lirayı geçen kredilerde komisyonun yüzde bire indirildiğini ifade etti.
 
Esnaf ve sanatkârları sadece finansman olarak desteklemekle yetinmediklerini söyleyen Erkan,  projeler hakkında da bilgi verdi.  
 
Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi (ESBİS) ile ilgili yeniliklere de değinen Necmettin Erkan, “2020 yılından itibaren ESBİS Sistemi Mobil hale gelecek. Esnafımız işlemlerinin önemli bir kısmını cep telefonu üzerinden yapabilecek. Esnaf ve Sanatkar Odaları da pek çok işlemi sistem üzerinden yapacak. ESBİS’in Coğrafi Bilgi Sistemine entegre edilmesiyle tüketiciler yakınlarındaki esnafı görebilecek. Esnafın daha fazla müşteriye ulaşması sağlanacak.” dedi.
 
Erkan, ayrıca esnafın zincir marketler karşısında rekabette zorlandığını, bunun için Tedarik ve Dağıtım Kooperatifleri üzerinde çalıştıklarını; Esnaf ve Sanatkârlar Sektör Analizleri çalışmalarının sonuçlandırıldığını 8 sektörde bir yol haritası belirlendiğini belirtti.
 
Konuşmasının ardından Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Diyarbakır esnafının sorunlarını ve taleplerini dinledi.