Uluslarası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi

29 Kasım 2019

Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi, Cumhurbaşkanlığı yüksek himayelerinde, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi iş birliğinde Konya Selçuklu Kongre Merkezinde 27 Kasım 2019 tarihinde başladı.

Programın ilk gününde, Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Rıza Tuna Turagay fuarın açılış törenine katılıp fuarda esnaf ve sanatkar stantlarını ziyaret etti.

Fuarın açılış programında yaptığı konuşmada Ahiliğin önemine vurgu yapan ve Zirvenin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Turagay; şöyle konuştu "Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır, bir medeniyettir. Ahilik, meslek örgütüyle sınırlandırılmış bir yapı değil, temelinde insan yatıyor. Bu yüzden ahiliğin kültür ve felsefesini hayatımızda içselleştirmemiz gerekiyor. Ahilik, 9 asır önceden Anadolu'nun Türkleşmesini, Türklerin Müslümanlaşmasını, hepsini beraber yaşatıyor. Milli birlik ve beraberlik ruhunu da beraberinde getiriyor. Ahilik sosyal dayanışmayı, kesimler arasındaki farklılığın ortadan kaldırılmasını, dürüstlüğü ve ahlakı düstur olarak benimsemiş bir felsefedir. Bu yüzden bu felsefeyi günlük hayatımızda da benimsememiz lazım."Turagay, ahiliğin geçmişte çok önemli rol oynadığını belirterek, bu ruhu hiçbir zaman kaybetmemenin önemine dikkati çekti."

Programın ikinci gününde ise Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, burada açılan stantları gezerek, fuarda sergilenen ürünleri inceledi. 2018 yılı Türkiye’ de yılın ahisi seçilen Ahi Osman Kalay’ın resim sergisi açılışını yaptı ve esnafla sohbet etti.