1163 SAYILI KOOPERATİFLER KANUNU DEĞİŞTİ

09 Kasım 2021

1163 SAYILI KOOPERATİFLER KANUNU DEĞİŞTİ

 
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 7339 sayılı Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 26.10.2021 tarihli ve 31640 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yürürlüğe girmiştir.
Yapılan değişikliklerle, kooperatiflere dış denetim sistemi getirilmiş, ortakların kooperatifin işleyişi hakkında daha etkin bilgi edinmesinin önü açılmış, yönetim kurulu üyelerinin sorumlulukları altında bulunan belge ve varlıkları görevleri bitiminden itibaren üç işgünü içinde yeni seçilen yönetim kuruluna teslim zorunluluğu getirilmiştir.

Bununla birlikte, ülkemizdeki tüm kooperatiflere ilişkin verilerin tutulacağı merkezi bilgi sistemi uygulamasına geçilmekte, kooperatiflerin elektronik ortamda genel kurullarını yapabilmelerinin önü açılmakta, kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyelerine kooperatifçilik eğitim zorunluluğu getirilmekte, kadın kooperatiflerine ve engellilerin kurduğu kooperatiflere pozitif ayrımcılık sağlanmaktadır.

Ayrıca, kamu kaynaklarının kullanılmasına aracılık eden ve güçlü sermaye yapısı gerektiren kooperatifler için yeni düzenlemeler yapılmış, kooperatiflere kolay dönüşme imkanı sağlanmıştır.

Öte yandan, 1163 sayılı Kanunda yapılan değişiklerin, 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununa ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna tabi kooperatif ve birlikler için de uygulanmasına yönelik düzenlemeler yapılarak, kooperatiflerle ilgili uyum sağlanmaktadır.