33. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

16 Eylül 2020

Bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları (14 Eylül’de) her yıl olduğu gibi kutlamaların merkezi Kırşehir’de başladı. Ahilik Haftası kutlamaları bir hafta boyunca devam edecek.
 
Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen kutlamaların açılış törenine Ticaret Bakanlığı adına Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, Kırşehir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk ile kamu kurumlarının temsilcilerinden oluşan protokol ve esnaf odalarının temsilcileri katıldı.
 
Kırşehir Kalesinden top atışı ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan programa Ahi Evran Veli Külliyesinde türbe ziyareti ve dua ile devam edildi.
 
Bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle kortej yürüyüşü yapılmadan Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Erenler Sergisi ziyaret edildikten sonra resmi açılış programı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan ahiliği, zanaat ve ilmin ahlakla yoğurulduğu, ticaret gibi dünyevi işlerin, Hakk’ın rızasına ve Kur-an ahlakına uygun biçimde yürütüldüğü dünyada benzeri olmayan bir iktisadi ve sosyal model olarak tanımladı.
 
Erkan konuşmasına, “ahiler, ‘insan yaratılmışların en şereflisidir’ mesajını, fedakârlık, erdem ve fazilet olarak yaşamıştır. Bu iman ve şuur ticarete de müşteri memnuniyeti ve hilesiz kazanç olarak yansımıştır, Ahi’nin sermayesi alın teri ve ahlakıdır. Güzel ahlak, ahîlere sadece iş ve meslek hayatında değil, gündelik ve toplumsal hayatta da yön vermiştir. Ahilik, bizim hafızamızdır. Milletimizin karakteridir. Sosyal ve ekonomik hayatın yapı taşı olan esnaf ve sanatkârımızın rehberidir” sözleriyle devam etti.
 
 
Ahiliği yaşatmayı ve tanıtmayı Ticaret Bakanlığı ve Kırşehir’in boynunun borcu olarak nitelendiren Erkan, “Ahiliğin hazinesinden tüm insanlığın nasibini alması için çalışmak Kırşehirli olarak en çok bize yakışır. Tanıtılması ve yaşatılmasını en çok biz desteklemeliyiz.” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Mustafa Karagüllü Sokağı açılışı yapıldı ve Sağlık Çadırı ziyaret edildi.
Hafta boyu Kırşehir il genelinde devam edecek olan Kırşehir Alışveriş Festivali başladı.
 
Açılış ve ziyaretlerin ardından Kooperatif Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan başkanlığındaki heyet Kırşehir Valisi İbrahim Akın’ı ziyaret etti. Ziyarette 2020 yılında başlatılan, hafta boyunca Kırşehir’de kooperatifçiliğin anlatılacağı, kooperatif kurmak isteyen girişimcilere rehberlik edecek proje programı üzerine bir toplantı gerçekleştirildi.
 
Toplantının ardından, Kooperatif Tanıtım ve Geliştirme Projesi Kırşehir programı açılışı Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde Ticaret Bakanlığı ve Kırşehir Valiliği işbirliğinde gerçekleştirildi.
 
Program, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan’ın açılış konuşması ile başladı. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan konuşmasında Bakanlığın kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kırşehir’de kadın girişimi ve kooperatifçilik potansiyelinin önemine değinerek, bu ziyaretten ve programdan beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.
 
Bugüne kadar Antalya, Adana, Kayseri, Nevşehir, Malatya, Aksaray ve Sakarya illerinin ziyaret edildiğini belirten Erkan, Kırşehir’de Akpınar, Kaman, Çiçekdağı ve Mucur ilçelerine de gideceklerini ve buralarda sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve vatandaşlarla buluşup tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini ifade etti.
 
Geçmiş yıllarda Sosyal Kooperatif Treni Projesi kapsamında 18 ilde sosyal ekonominin lokomotifi olan sosyal kooperatifçiliğin tanıtılması ve bu alandaki farkındalığın artırılması için çalışmalar yapıldığını belirten Erkan, bu etkinliklerle çocuklara, gençlere ve girişimcilere ufuk açıcı eğitimler verildiğini, dezavantajlı sosyal gruplarının istihdamını ve sosyal hizmetlerin daha etkin bir biçimde yürütülmesini sosyal kooperatifler yoluyla hedeflediklerini kaydetti.
 
Ülkemizde kadın girişimi kooperatiflerinin sayısının hızla artmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Genel Müdür Erkan, Temmuz ayında hayata geçen Kooperatifçilik Destek Programı (KOOPDES) hakkında da bilgi verdi. 
 
81 ilde Ticaret İl Müdürlükleri tarafından başvuruların alınmaya başlandığı destek programından öncelikli olarak kadın kooperatiflerinin yararlanacağını, bu desteğin kadın kooperatiflerine çok büyük katkı sağlayacağını belirten Erkan, kooperatiflerin ekipman alımlarında, sergi, fuar gibi hizmet alımlarında ve projeler için nitelikli personel alımlarında desteklerden yararlanabileceğini bildirdi.
 
Geçen yıl 3. Türkiye Kooperatifler Fuarı’nı Bakanlık olarak başarıyla hayata geçirdiklerini belirten ERKAN, Eylül ayında yapılacak 4. Türkiye Kooperatifler Fuarı ile ülke genelindeki kooperatiflere desteklerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
 
Kooperatifçilik Sektör Analizi Projesi ile kooperatifçilik sektörü üzerinde detaylı bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren ERKAN, kooperatifçiliğin daha iyi noktalara gelmesi için kamu-üniversite-özel tüm alanlarda gerekli araştırmaları yaptıklarını ifade etti.
 
Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliği’nin yayımlandığını ve bu kapsamda desteklerin kural temelli, ölçülebilir, denetlenebilir ve objektif biçimde olacağını belirten ERKAN, ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kooperatiflere öncelik verdiklerini bildirdi.
 
Konuşmaların akabinde kooperatifçilik ve destekler hakkında bilgi vermek üzere sunumlar gerçekleştirildi. Programın sonunda ilgili hususlarda katılımcıların soruları cevaplandırıldı. İlk gün programı Kooperatifçilik Otobüsünün ziyaret edilmesiyle sona erdi.