Erciyes Üniversitesi İş Birliğinde Ahilik Paneli Düzenlendi

13 Ocak 2022

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından Ahilik kültürünün tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla üniversiteler ile iş birliği içinde Ahilik Panelleri düzenlenmektedir.

Ahi Evran-ı Veli ve ahiliğin tarihimizdeki yeri ile sosyal, dini, iktisadi, siyasi, kültürel etkileri hakkında Ahilik alanında çalışmalar yapan akademisyenlerin sunumlarıyla üniversitelerde gerçekleştirilen Ahilik Panellerinin sonuncusu 30 Aralık 2021 tarihinde Kayseri Erciyes Üniversitesi işbirliğinde çevrimiçi olarak yapıldı.

Kayseri ilinden esnaf ve sanatkâr temsilcileri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve Ticaret Bakanlığı temsilcilerinin izleyici olarak katıldığı panelin açılış konuşmalarını sırasıyla Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış yaptı.

Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan açılış konuşmasına 2021 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tensipleriyle Ahi Evran Yılı olarak ilan edilmesi ve UNESCO tarafından Ahi Evran Yılı olarak anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasına vurgu yaparak başladı.

Erkan, konuşmasının devamında Ahiliğin ve Ahi Evran’ın çağımız için önemini değinerek, “Ahilik geleneğinin ve onun mimarı Ahi Evran-ı Veli’nin bilinilirliğini artırmak üzere düzenlediğimiz bu panelden öğreneceğimiz çok şey var. Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e verdiği nasihatte dediği gibi, “Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez.”Maneviyatımızı ve kültür değerlerimizi unutmamak; bunları yaşamaya ve yaşatmaya devam etmek tarihi ödevimizdir. Bu bağlamda, Ahilik gibi değerlerimizi bilmek, anlamak ve uygulamak özellikle siz gençlerimiz için büyük önem taşıyor. Modern dünya için mazisi çok yakın olan Hayat Boyu Eğitim, Müşteri Memnuniyeti, Kalite Standardı, Tüketici Hakkı, Arabuluculuk gibi kavramlar, Asırlar öncesinde ahîler tarafından hayata geçirilmiştir. ” dedi

Necmettin Erkan konuşmasını Ahiliğin Türk-İslam tarihi açısından önemine değinerek sürdürdü.“Medeniyetimizin en değerli hazinelerinden biri olan Ahilik, Selçukluda Türk-İslam medeniyetlerini kaynaştıran bağ, Osmanlı’yı cihan devleti yapan sır, İstiklal Harbi’nin arkasındaki özveridir. Ahilik bir bakıma, milli hafızamız ve karakterimizdir. Bu nedenle, Toplumumuzu manevi bakımdan imar eden Sarsılmaz temeller üzerine yerleştiren bir kurum olarak Ahiliğin Bizlere bıraktığı miras değerlidir. Birlik ve beraberliğimizin bugüne kadar olduğu gibi, Bundan sonra da devam etmesi için Yaşatılması gerekir.” ifadelerini kullandı.
 
Ticaret Bakanlığı olarak Ahiliği bu düşünceler ışığında değerlendirmekte, Ahiliği tanıtmak ve yaşatmak, Ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmak ve Ahilik kültürünü evrensel bir marka haline getirmek amacıyla çalışmalara devam ettiklerini belirten Erkan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ahilik Panelleri, bu bakış açısıyla yürüttüğümüz çalışmaların başında geliyor. Bu panel vesilesiyle, doğumunun 850’nci yılında Ahi Evran-ı Veli’yi rahmetle yad ediyor,  Onun bize bıraktığı Ahilik mirasının uzun yıllar bizlere yol göstermesini temenni ediyorum. Saygıdeğer hocalarımızın değerli katkılarıyla verimli bir panel geçireceğimizi umuyor, Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Kayseri Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kasım Özgen’in modere ettiği Panel başladı. Panelistler Kayseri Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Aygül Aykut ve Prof. Dr. Muharrem Akoğlu tarafından sırasıyla; “Sanat ve Zanaatın Ahilik Geleneğindeki Yeri ve Günümüze Yansımaları” ve Ahilik, İlke ve Etkileri” konulu sunumlar gerçekleştirildi. Sunuşların akabinde panel soru cevap bölümünün ile sona erdi.