Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünce Ahilik Paneli Düzenlendi

02 Mayıs 2024

Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünce Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik Teşkilatı alanında çalışmalar yapan akademisyenlerin sunumlarıyla 30 Nisan 2024 Salı günü Gazi Üniversitesi iş birliğiyle Ahilik Paneli düzenlendi.

Programa Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Taha Enes ŞENER ile Genel Müdür Yardımcısı Özgür ARZİK, Gazi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Musa YILDIZ, Panel Moderatörü Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali YAKICI, Panelistler Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamiye DURAN, Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray KIRPIK, Ticaret Bakanlığı temsilcileri, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program Ahilik ve Ahi Evran hakkında video ve Gazi Üniversitesi tanıtım videosu gösterimi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Taha Enes ŞENER, konuşmasında ahiliğin öneminden söz etti. Ahilik kavramının çok eskiye dayandığını ifade eden Sayın ŞENER, Ahilik bilincini yaygınlaştırabilmek için bu tür etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.

Ahilik Teşkilatı'nın Anadolu’nun Türk yurdu olmasında önemli bir yere sahip olduğunun üzerinde duran Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Taha Enes ŞENER, Ahiliğin Anadolu’nun en kıymetli hazinelerinden biri olduğunu söyledi.

Ahiliğe yönelik farkındalığı daha da artırmaya çalıştıklarını belirten Sayın ŞENER, Ahilik teşkilatının insanlar arasında saygılı ve güler yüzlü olma ilkelerini önemsediğini anlattı. Ahiliğin insanları bir arada tuttuğunun altını çizen Sayın ŞENER, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Açılışta söz alan Gazi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Musa YILDIZ, “Ahiliğin, 12. asırda Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi, 13. yüzyılda Mevlâna, Yunus Emre, Hacı Bektaş ve Ahi Evranı Veli Hazretleriyle devam eden İslami bir hareketin adı olduğunu söyleyen Gazi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Musa YILDIZ, “Bu hareketle, büyük Türk kitlelerinin sosyal, kültürel, ilmi, iktisadi, mesleki ve dini hayatlarında İslami prensiplerle senteze ulaşma ve yeni bir kalkınma ve yaşama modeli oluşturmayı amaçlayan ve tesiri asırlarca devam eden bir müessesenin adıdır Ahilik” diye konuştu.

Açılış konuşmalarını ardından panele geçildi. Panel Moderatörü’nün Ahilik üzerine konuşmasının ardından, Panelistler “Ahilik Kültüründe Türk Kadınını Yeri” ve “Ahilik Teşkilatı ve Ahi Edebalı’ya Dair Bilgi ve Belgeler” konulu sunumları yaptılar.

Programda soru-cevap bölümünün ardından, belge ve hediye takdim törenine geçildi.

Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Taha Enes ŞENER Gazi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Musa YILDIZ’a “İki Fütüvvetname” isimli önemli eseri takdim etti. Ardından Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı 
Özgür ARZİK ve Daire Başkanı Nuray Çelik CEYLAN tarafından panelistlere kitap takdimi yapıldı.

Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.