Uluslararası Zeytin Konseyi 109’uncu Oturumu Fas’ta düzenlendi

08 Ağustos 2019
UZK Üyeler Konseyi 109’uncu Oturumu Fas Krallığının daveti üzerine 17 – 21 Haziran 2019 tarihlerinde Marakeş’de gerçekleştirilmiştir. Oturuma ülkemiz Delegasyonu adına Bakan Yardımcımız Sayın Sezai UÇARMAK başkanlığında bir heyet katılım sağlamıştır. Oturum kapsamında; Üyeler Konseyi Genel Kurulu, Teknoloji ve Çevre, İdari ve Mali İşler, Ekonomi ve Tanıtım, Kimya ve Standardizasyon Komiteleri Toplantıları, Zeytincilik Semineri ve Dünya Zeytin Koleksiyonu teknik gezisi düzenlenmiştir.

Libya, Mısır, Gürcistan ve Fas Tarım Bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Zeytincilik Semineri’nde söz alan Sayın Bakan Yardımcımız; “Fas’ın son yıllarda gerçekleştirdiği ilerlemeyi memnuniyetle karşılamaktayız. UZK’nın üye ülkelere sağladığı teknik işbirliğinin artarak devam etmesi zeytinciliğin gelişmesi açısından çok önemlidir. Dünya Zeytin Koleksiyonları bu alanda oluşturulmuş en önemli projelerdir. Bu projeler arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesi için UZK’nın desteği kritik rol oynamaktadır.” şeklinde ifadelerde bulunmuştur.

Toplantılar kapsamında 2019 yılı bütçesi revize edilmiş, 2020 taslak bütçesi ve faaliyetleri görüşülmüştür. Teknik konular kapsamında; Codex Standartları’nda yer alan zeytinyağı tanımları, ülkemizce hazırlanıp Konseyin onayına sunulan lampant zeytinyağı karar ağacı ve laboratuvar tanınma kriterleri gibi önemli hususlarda görüşmeler gerçekleştirilmiş olup kararların ülkemiz menfaatleri doğrultusunda şekillendirilmesi sağlanmıştır.