Uluslararası zeytin konseyi 111. Oturumu toplantısı gerçekleştirildi

13 Temmuz 2020

Uluslararası Zeytin Konseyi’nin(UZK) Üyeler Konseyi 110. Oturumunda Konseye yeni üye olan Gürcistan’ın daveti üzerine Tiflis’te yapılması kararlaştırılan 111. Oturumu ile İdari ve Mali İler Komitesi 9. Toplantısı Covid-19 pandemisi nedeniyle 29 Haziran ve 1 Temmuz 2020 tarihlerinde video konferans şeklinde gerçekleştirilmiştir.  

 ‘Türkiye’nin İdari ve Mali İşler Komitesi Başkanlığı Başlıyor’
2019 yılı Kasım ayı toplantısında ülkemizin ilk dört büyük katılım payına sahip UZK üyesi olması nedeniyle İdari ve Mali İşler Komitesi Başkanı olarak görevlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda yapılan ilk toplantıya Komite Başkanı olarak Bakan Yardımcımız Sayın Sezai UÇARMAK başkanlık etmiştir.

‘Rafine ve Riviera Zeytinyağı Karar Ağacı UZK Ticari Standartlarındaki yerini aldı’
Ülkemiz delegasyonunun zeytinyağı karar ağaçlarının ülkemiz menfaatleri doğrultusunda oluşturulması noktasında iki yıldan bu yana yürüttüğü yoğun diplomasi ve lobi çalışmaları nihayet meyvesi vermiş, 2019 Kasım ayı oturumunda prina ve ham yağlara ilişkin karar ağaçlarının UZK ticari standartlarına eklenmesinin ardından bu oturumda da rafine ve riviera zeytinyağı karar ağaçlarının standartlara eklenmesi sağlanmıştır.
Standartlara eklenen karar ağaçları sayesinde özellikle ihraç edilen ülkemiz zeytinyağlarının daha üst kategorilerde yer alması sağlanarak daha yüksek fiyatlardan alıcı bulmasının önü açılmıştır.