34. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

19 Eylül 2021

İyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi güzel meziyetleri birleştiren; ticaret ile ahlakı buluşturan, Türk-İslam tarihinde önemli bir yeri olan Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl "Ahilik Haftası" etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

Ticaret Bakanlığı, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü koordinasyonunda bu yıl 34’ üncüsü gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamaları 13 Eylül 2021 Pazartesi günü Kırşehir Kalesi’nden yapılan top atışı ve ardından Cacabey Meydanında Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Sonrasında Ahi Evran-ı Veli Külliyesine türbe ziyareti yapılarak dualar edildi.
 
Açılış Programı öncesinde askerlik şubesi önünden başlayarak Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde son bulan geleneksel kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe, Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Sezai Uçarmak, Kırşehir Valisi Sayın İbrahim Akın, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Necmettin Erkan, Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, il protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı. Esnaf temsilcilerinin mesleklerini simgeleyen flamaları ve vatandaşların Türk Bayrakları ile yürüdüğü kortej renkli görüntülere sahne oldu.
 
Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezindeki Haftanın Açılış programı öncesinde Açık Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Sergisi, Aile Yaşam Merkezince hazırlanan Bozkırın Erenleri Resim Sergisi, Ahilik Eserleri Fotoğraf Sergisi ve Türksoy Ressamlar Sergisinin açılışları gerçekleştirildi.
Devamında, açılış konuşmaları yapıldı. Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Sezai Uçarmak da yaptığı konuşmada, Ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarılması için Ahiliğin hem okullarda ders olarak okutulması gerektiğini hem de esnafın üretimden tüketime kadar Ahilik değerlerine sıkı sıkıya bağlı olması gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının Ahiliğin meslek okullarında okutulması için bir ders kitabı hazırlığı olduğunu belirten Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Sezai Uçarmak “Günümüzde teknolojide ve diğer alanlarda hızlı gelişmeler oluyor. Onlar bizim sosyal hayatımızı da etkiliyor. Mesela, elektronik ticaret diye bir şey var. Geleneksel ticaretin ana partneri durumuna geldi. Günlük hayatta rekabeti bozan Ahilik perensiplerine aykırı çok şey var. Elektronik ticarette, geleneksel perakende ticarette mutlaka dokunmamız gereken yerler var. Onlarla ilgili bakanlık olarak çalışma yapıyoruz. Bu değerlerin aktarılmasında emeği geçmiş Ahi Evran başta olmak üzere tüm atalarımızın hepsine rahmet diliyor, bu yıl 34.’sü kutlanan Ahilik Haftasını kutluyorum.” dedi.
Vatandaşlara Ahi Pilavı, Ahi Helvası ve Ahi Şerbetinin ikram edildiği Ahilik Haftası etkinlikleri, düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam edecek.