Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Heyeti Tarafından İzmir İli Ziyareti Gerçekleştirildi

19 Nisan 2024

Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü heyetince, 18-19 Nisan 2024 tarihlerinde İzmir iline ziyaret gerçekleştirildi.
 
Söz konusu ziyaret programına; Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Taha Enes ŞENER, Genel Müdür Yardımcısı Seçkin CENKIŞ ile Daire Başkanları Çilem ÇATALBAŞ, Gülsüm Gözde AYANOĞLU ve Ticaret Uzmanları Didem BAYKARA ile Ayten Esra ZEYREK iştirak etti.
 
Program kapsamında, zeytinyağı ve sofralık zeytin konularında faaliyet gösteren hükümetler arası tek uluslararası örgüt olan Uluslararası Zeytin Konseyinin (UZK) çalışmalarına yönelik bilgilendirmede bulunmak ve farkındalığı artırmak amacıyla 18 Nisan 2024 tarihinde İzmir Ticaret Odasında; Burhaniye Ticaret Odası, Ayvalık Ticaret Odası, Edremit Ticaret Borsası, Edremit Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği, MARMARABİRLİK, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Kristal Yağları-Ticaret ve Sanayi Kontuvarı T.A.Ş., Ulusal Zeytin Konseyi, Ege Gümrük ve Dış Ticaret Müdürlüğü, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümünden temsilcilerin katıldığı geniş kapsamlı bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
 
Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Taha Enes ŞENER’in açılış konuşmasının ardından devam eden toplantıda Ticaret Uzmanı Didem BAYKARA tarafından UZK faaliyetlerine yönelik kapsamlı bir sunum yapıldı.
 
UZK sunumu sonrasında temsilcilerden gelen sorular yanıtlanarak, ikinci bölümde ise Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi temsilcileri tarafından zeytin ve zeytinyağı sektörüne ilişkin sayısal veriler katılımcılar ile paylaşıldı.
 
Söz konusu toplantı vesilesiyle Genel Müdürlük heyeti tarafından, yeni dönem IOC Direktör Yardımcısı İmdat PEKDEMİR’in sektörle tanışmasına da olanak sağlanmış oldu.
 
Genel Müdürlük heyeti tarafından saha ziyaretlerinin de gerçekleştirildiği program kapsamında ilk olarak, Kemalpaşa’da kurulan ve dünyanın 3 üncü en büyük uluslararası gen bankası olan Zeytin Gen Bankası ziyaret edilerek yetkililerden zeytin ağacı türleri ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alındı. Bir sonraki ziyarette, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü yetkilileri tarafından, katılımcılara, zeytin ağacı türleri ile ilgili yapılan çalışmalar ve alanda kurulan laboratuvarda zeytinyağı tadımına yönelik faaliyetler konusunda bilgilendirmede bulunuldu.
 
Program kapsamında son olarak Genel Müdürlük heyeti tarafından İl’deki tarım satış kooperatifleri birlikleri ziyaret edilerek istişarelerde bulunuldu.